Zdrowe chipsy z buraka i marchwi.

Zbliżają się długie, chłodne wieczory, a w takich właśnie okolicznościach fajnie jest pochrupać coś smakowitego. Czipsy to przekąska lubiana chyba przez wszystkich. (A może się mylę?) Niestety nie są one rozsądną opcją, jeśli dbamy o zdrowie i wygląd. Ale, ale! Jest alternatywa! Zdrowe chipsy z buraków i marchwi.
 

       Czas przygotowania: 10 minut
       Pieczenie: 30 minut
       Stopień trudności: łatwe
 

       Składniki na dwie porcje chipsów:

  • kilka niewielkich buraków
  • 4 dorodne marchewki
  • sól
  • papryka wędzona
  • olej
  • przyprawa do kurczaka (o ironio!)
Po umyciu i obraniu marchwi oraz buraków kroimy je na cienkie talarki. (Można zetrzeć na tarce z opcją ‚plasterkowania’). Warzywa wrzucamy do miseczki, skrapiamy lekko olejem, dodajemy niewielkiej ilości soli, papryki oraz przyprawy do kurczaka. Całość mieszamy i wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy przez ok 30 minut. Po upływie 20 minut należy sprawdzić stan czipsów. Można je lekko przemieszać. W ostatnich minutach pieczenia warto dopilnować, by nie spiekły się zbyt mocno.  Chipsy podajemy same lub z dipem bazyliowym na bazie tofu

Jestem ciekawa, jakie są Twoje ulubione zdrowe chipsy. Warzywne? A może owocowe, na przykład z jabłek? Podziel się ze mną tą informacją w komentarzu!

 

4 Comments

Add Yours

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *