Wytrawny couscous dla zabieganych.

Pogodzenie studiów z pracą na pełen etat wymaga ode mnie niezwykłej organizacji, również tej kuchennej. Aby nie zaniedbać swojego zdrowia i pomimo braku czasu, dostarczać sobie wszystkich niezbędnych wartości odżywczych muszę skupić swoją uwagę na komponowaniu posiłków, które będą wartościowe i łatwe w przygotowaniu. Oto jeden z nich! Kaszka kuskus sprawdzi się idealnie jako szybki obiad dla zabieganych.

Czas przygotowania: 20 minut     Poziom trudności: łatwe

Składniki na solidną porcję dla jednej osoby:

  • 100 g kaszki couscous
  • czerwona cebula
  • dorodna marchew
  • kilka pieczarek
  • mała cukinia
  • ząbek czosnku
  • pół kostki naturalnego bulionu
  • ulubione przyprawy (u mnie sól, curry, zioła prowansalskie i wędzona papryka)
  • łyżeczka oleju kokosowego
  • opcjonalnie szczypior lub natka pietruszki

 

Do miseczki wsypujemy kuskus, dodajemy bulion i szczyptę soli. Całość zalewamy wrzącą wodą (tak by zakryć kaszkę około 1 cm ponad jej poziom), mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na kilka minut.

W garnuszku rozgrzewamy olej kokosowy. Warzywa szykujemy do duszenia: cebulę obieramy i siekamy w kostkę. Pieczarki myjemy i kroimy w plastry. Marchew obieramy i wraz z cukinią trzemy na tarce o dużych oczkach. Czosnek obieramy, rozgniatamy i wrzucamy wraz z resztą warzyw do garnka. Warzywa doprawiamy i dusimy pod przykryciem około 10 minut. Całość mieszamy z kaszką kuskus, podajemy ze świeżym szczypiorkiem lub natką pietruszki.

2 Comments

Add Yours

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *