Tajska zupa z orzechowym tofu.

Mam dla Ciebie absolutny hit! Wyobraź sobie połączenie aromatu wędzonego tofu, prażonych orzechów pinii, migdałów, rozgrzewającego, pikantnego imbiru. Wszystko to znajdziesz w jednej niemożliwie smacznej zupie tajskiej..

Czas przygotowania: 45 minut     Poziom trudności: średnie

Składniki:

  • 100 g orzechowego tofu*
  • dwie marchewki
  • cebula szalotka
  • kilka pieczarek
  • ćwierć korzenia selera
  • fasolka szparagowa (ok 100-150 g)
  • 10 cm łodygi pora
  • dwa ząbki czosnku
  • gałązka natki pietruszki
  • kawałek świeżego korzenia imbiru (ok 3 cm)
  • łyżka nierafinowanego oleju kokosowego
  • garść orzechów pinii i migdałów
  • sól, pieprz cayenne, słodka papryka wędzona
  • bulion warzywny

Cebulę, czosnek, marchew, seler, pieczarki i por czyścimy (obieramy) i siekamy na plastry lub paski. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Tofu kroimy w niewielkie kwadraty. Warzywa wraz z tofu wrzucamy na patelnię i smażymy około 20 minut. Doprawiamy intensywnie solą, pieprzem cayenne, papryką wędzoną. W oddzielnym garnku szykujemy bulion warzywny, w którym gotujemy oczyszczoną i przekrojoną na połówki fasolkę szparagową. Do gotującej się fasoli dodajemy mocno wysmażone warzywa wraz z tofu, posiekaną natkę pietruszki, obrany korzeń imbiru. Całość gotujemy jeszcze około piętnastu minut. W „międzyczasie” na suchej patelni prażymy orzechy pinii oraz migdały. Zupę podajemy z ugotowanym ryżem lub makaronem ryżowym.

*Ja użyłam bio tofu z Alnatura. W środku znajdziemy zmielone kawałki orzechów i migdałów. Jest niesamowicie smaczne i aromatyczne. 👌

 

1 Comment

Add Yours
  1. 1
    Nicole

    Super przepis! Sama mam ochote wprowadzuc do swojej diety weganskie produkty mam nadzieje ze nie dlugo uda sie sie zrealizowac to zalozenie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *