Szybki majonez z kalafiora.

Sieć zasypana jest przepisami na wegańskie wersje majonezów. Takie cudeńko możemy ukręcić z ziemniaków, fasoli, tofu, awokado, kaszy jaglanej, mleka sojowego czy słonecznika. A ja przygotowałam dla Ciebie majonez z kalafiora!

 

Jest bardzo prosty w wykonaniu, nie pochłania wielu środków i do tego ma perfekcyjną konsystencję. Nie znajdziesz w nim grudek ani ściętej wodnistej masy oddzielonej od reszty. Będzie dobrym urozmaiceniem kanapek, frytek, chipsów z buraków i marchwi. Majonez na prawdę idealny!

Czas przygotowania: 20 minut
Poziom trudności: łatwe
       Składniki na jeden słoiczek:
  • głowa małego kalafiora
  • łyżka musztardy
  • 1/3 szklanki oleju
  • sól czarna, sól kuchenna, pieprz
  • kilka kropel soku z cytryny
Kalafior obieramy z liści, myjemy i gotujemy w wodzie z dodatkiem czarnej soli. Po odlaniu i ostudzeniu blendujemy go wraz z olejem, musztardą, solą kuchenną, pieprzem i sokiem z cytryny. Gotowy majonez przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce.

8 Comments

Add Yours
    • 2
      Aleksandra

      Katsunetko, o kalafiorowym pasztecie jeszcze nie słyszałam! Cóż to za dobroci? Co w składzie prócz białogłowego pana? 🙂

    • 8
      Anonim

      Doroto, w tradycyjnej sałatce ziemniaczanej nie da się zorientować, że to nie ten "prawdziwy". 🙂 Wyjadany łyżeczką ze słoiczka różni się nieco od tego tradycyjnego, ale niczym mu nie ustępuje w smaku!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *