Kremowy sos dyniowy.

Sezon na dynię wciąż w pełni! Warto posłuchać Matki Natury i korzystając z jej dobrodziejstw przygotować jesienne pyszności. Przepis na fit kotlety z dyni i ryżu podbił Wasze serducha (czy raczej żołądki!). Dziś jednak przychodzę z makaronową odsłoną tegoż warzywa. Sos który Wam prezentuję jest niemożliwie kremowy, aromatyczny i generalnie och i ach. 😄 Mogłabym jeść go codziennie! Dynie w dłonie i do boju!

Czas przygotowania: 30 minut     Poziom trudności: łatwe

Przepis:

  • szklanka startej na dużych oczkach dyni
  • makaron
  • 200 ml śmietany wegańskiej lub puszka mleka kokosowego bio
  • dwie łyżki passaty pomidorowej
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka oleju kokosowego do smażenia
  • sól, curry, papryka wędzona, cząber.

 

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.

Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy posiekaną drobno cebulę i czosnek. Gdy całość się zarumieni dodajemy potartą dynię. Dusimy do momentu, aż warzywa zmiękną i staną się kremowe w konsystencji (Możliwa konieczność podlania wodą podczas duszenia). Doprawiamy do smaku, wlewamy mleko kokosowe lub śmietankę, gotujemy jeszcze kilka minut, by składniki połączyły się w gęsty sos. Na sam koniec gotowania dodajemy passaty pomidorowej, która wspaniale zakwasi całość i podbije aromat przypraw. Podajemy z makaronem.

 

2 Comments

Add Yours

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *