Kotlety dyniowo-ryżowe

Sezon na dynię rozpoczęty. Dopełniam więc kulinarnego obowiązku i z wielką przyjemnością prezentuję Wam tą pomarańczową bulwę w placuszkowej wersji.

Czas przygotowania: 30 minut     Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • mała dynia (u mnie piżmowa)
  • 1/3 szklanki białego ryżu
  • pół szklanki płatków owsianych
  • dwie łyżki stołowe zmielonego siemienia lnianego
  • łyżeczka papryki wędzonej, sól, przyprawa curry, suszony czosnek, oregano.
  • bułka tarta do panierowania (zamiennie: zmielone płatki owsiane lub nasiona sezamu)
  • olej do smażenia

Ryż gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Dynię obieramy, usuwamy pestki i trzemy na tarce o małych oczkach. Do odcedzonego ryżu dodajemy dynię, płatki owsiane, siemię lniane, sól, przyprawy i zioła. Na patelni rozgrzewamy olej. Masę kształtujemy w rękach i obtaczamy bułką tartą. (Jeśli ciasto jest zbyt suche i nie lepi się odpowiednio, blendujemy na gładko 1/3 masy i dodajemy do pozostałości.) Smażymy przez kilka minut, aż do zarumienienia kotlecików z dwóch stron. Podajemy z ulubionymi dodatkami w formie obiadu lub jako rozsmarowany pasztecik na kanapkę.

2 Comments

Add Yours

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *