Jesień na talerzu – łazanki!

Hej kochani! Publikuję dla Was obiecany przepis na łazanki. Jesień to czas treściwych obiadów – gulaszy, warzywnych potrawek, aromatycznych zup i przepysznych makaronów. Wśród tej rozgrzewającej ekipy nie może zabraknąć łazanek! O mocy kiszonej kapusty chyba nikomu nie trzeba przypominać (a jak nie wiesz co i jak, to odsyłam Cię do Twojej babci 👆).

Czas przygotowania: 45 minut     Poziom trudności: łatwe

Przepis na 2,3 porcje:

  • 300 g ulubionego makaronu
  • 200 g kiszonej kapusty
  • 250 g pieczarek
  • mała papryka czerwona
  • duża cebula
  • dwa ząbki czosnku
  • łyżka oleju słonecznikowego do smażenia
  • liść laurowy, dwie kulki ziela angielskiego, sól, pieprz, szczypta wędzonej papryki

 

Kapustę kiszoną gotujemy do miękkości (około 40 minut) w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego.

W ‚międzyczasie’ na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną cebulkę, czosnek, a po chwili również pieczarki. Całość smażymy do zarumienienia. Paprykę czyścimy i kroimy na cienkie paseczki. Dodajemy do reszty warzyw. Doprawiamy solą, papryką wędzoną i sporą ilością pieprzu. Dusimy jeszcze kilka minut, aż całość nabierze aromatu, a papryka zmięknie.

Ugotowaną kapustę odcedzamy i siekamy. Dodajemy do reszty warzyw. Podajemy z ugotowanym makaronem. 🍲

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *