Bądź jak Popeye! Chapnij szpinak!

Pomiędzy przerzucaniem stert notatek, wertowaniem podręczników psychologii i maltretowaniem klawiatury laptopa (Oj! Studiowanie!) udało mi się wygospodarować chwilkę, by pstryknąć dla Was fotki i opublikować post. Mili Państwo, przed Wami ekspresowa Jaglanka Szpinakowa!

Czas przygotowania: 25 minut     Poziom trudności: łatwe

Składniki na jedną porcję:

  • 100 gramów kaszy jaglanej
  • cebula czerwona
  • kilka sztuk pieczarek
  • 200 g szpinaku mrożonego (ja użyłam Iglo ze śmietanką Alpro*)
  • dwa ząbki czosnku
  • łyżeczka oleju kokosowego
  • mały chlust mleka owsianego
  • sól, ulubione przyprawy i zioła.

 

Kaszę przelewamy wrzącą wodą by straciła goryczkowy posmak. Gotujemy w osolonej wodzie.

Na rozgrzanym oleju kokosowym smażymy cebulę, czosnek i pieczarki. Dodajemy szpinak i dusimy przez kilka minut. Doprawiamy według uznania (ja miałam ochotę na klasykę – sól, pieprz, zioła prowansalskie). Do wysmażonych warzywek dolewamy odrobinę mleka owsianego. Całość dusimy jeszcze kilka minut, aż płyny zredukują się, a sos nabierze kremowej konsystencji. Podajemy z ugotowaną kaszą jaglaną. Cieszymy się szpinakowo-jaglaną mocą odżywczą!

* Jeśli nie macie gotowej mieszanki szpinaku ze śmietanką, można dodać inną gotową śmietanę roślinną lub zastąpić ją większą ilością mleka.

 

2 Comments

Add Yours

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *